Tunnista
nokturia

Millaisia oireita yöllinen pissahätä eli nokturia aiheuttaa

Pissahätä yöllä aiheuttaa yöheräämisiä ja sen seurauksena nokturiasta kärsivillä potilailla on päivisin epämiellyttäviä tuntemuksia, kuten keskittymiskyvyn heikkenemistä, hermostuneisuutta, turhautuneisuutta, rauhattomuutta – jopa masennusta. Olo voi olla myös epämukava; rakko tuntuu täydeltä ja virtsan karkailua voi esiintyä. Virtsaamismäärät voivat olla kerralla suuria.

Vessassakäynti öisin voi aiheuttaa sen, että heräämisen jälkeen unesta on usein vaikea saada kiinni, sillä olo tuntuu epämiellyttävältä täyden virtsarakon takia. Rakossa voi tuntua painetta ja kipua, ja tuntuu kuin olisi pakko päästä virtsaamaan. Yöllinen pissahätä saattaa saada iäkkäämmät ihmiset tuntemaan huolta mahdollisista kaatumisista, kun öisin täytyy nousta käymään vessassa.

Pissahätä yöllä koetaan eri tavoin. Miehet liittävät sen usein eturauhasvaivoihin, naiset puolestaan rakkotulehdukseen, diabetekseen ja hormonaalisiin asioihin kuten vaihdevuosioireisiin. Ylipäätään nokturian oireet koetaan aluksi usein vähäisinä ja niihin ei välttämättä kiinnitetä huomioita.