Tunnista
nokturia

Millaisia oireita nokturia aiheuttaa

Yöheräämisten aiheuttama väsymys aiheuttaa nokturiasta kärsivillä potilailla päivisin epämiellyttäviä tuntemuksia, kuten keskittymiskyvyn heikkenemistä, hermostuneisuutta, turhautuneisuutta, rauhattomuutta – jopa masennusta. Olo voi olla myös epämukava; rakko tuntuu täydeltä ja virtsan karkailua voi esiintyä. Virtsaamismäärät voivat olla kerralla suuria.

Yöllä heräämisen jälkeen on unesta usein vaikea saada kiinni, sillä olo tuntuu epämiellyttävältä täyden virtsarakon takia. Rakossa voi tuntua painetta ja kipua, ja tuntuu kuin olisi pakko päästä virtsaamaan. Iäkkäämmät ihmiset voivat puolestaan tuntea huolta mahdollisista kaatumisista, kun öisin täytyy nousta käymään vessassa.

Miehet ja naiset kokevat yöllisen tihentyneen virtsaamistarpeen hieman eri tavoin. Miehet liittävät sen usein eturauhasvaivoihin, naiset puolestaan rakkotulehdukseen, diabetekseen ja hormonaalisiin asioihin kuten vaihdevuosioireisiin. Ylipäätään nokturian oireet koetaan aluksi usein vähäisinä ja niihin ei välttämättä kiinnitetä huomioita.