MISTÄ
NOKTURIA
johtuU

Nokturian syitä – Mitä on eturauhasvaivat?

Virtsan yöllinen liikaeritys

Elimistö tuottaa vasopressiiniä, antidiureettista hormonia, joka säätelee yöllistä virtsaneritystä. Tämän vaikutuksesta virtsa väkevöityy ja virtsaneritys öisin vähenee. Normaalisti vasopressiinin yöllinen pitoisuus alkaa lisääntyä noin 5-6 vuoden iässä (joskus myöhemmin), mutta mikäli näin ei tapahdu, seurauksena voi olla yökastelua.

Mikäli vasopressiinin yöllinen tuotanto on liian vähäistä, virtsa laimenee eikä virtsamäärä mahdu rakkoon. Tätä virtsan yöllistä liikaeritystä sanotaan yölliseksi polyuriaksi. Nokturian taustasyyt voivat olla moninaisia, mutta jopa yli 80 %:lla taustalla on virtsan yöllinen liikaeritys.

Yliaktiivinen rakko

Yliaktiivisen rakon tyhjentäjälihas on liian aktiivinen ja pyrkii supistelemaan jo pienestä virtsamäärästä. Tämä aiheuttaa tihentynyttä virtsaamisen tarvetta päiväsaikaan sekä mahdollisesti myös virtsan karkailua.

Yliaktiivisen rakon oireet voivat johtua myös virtsarakon pienestä tilavuudesta tai virtsaamistarvetta hillitsevien mekanismien puutteellisesta toiminnasta. Yliaktiiviseen rakon hoitoon on saatavilla sekä lääke- että lääkkeettömiä hoitovaihtoehtoja.

 

 

Eturauhanen ja
virtsaaminen

Eturauhanen ja virtsaaminen liitetään usein samaan lauseeseen eikä turhaan. Eturauhanen kuuluu miehen sukupuolielimiin ja sijaitsee virtsarakon alapuolella ympäröiden virtsaputken alkuosaa. Terve eturauhanen on luumun kokoinen, mutta miehen ikääntyessä eturauhasella on taipumus suurentua.

Suurentuessaan eturauhanen alkaa painaa virtsaputkea rakonpohjaa vasten. Samalla se ahtauttaa virtsaputkea vaikeuttaen virtsaamista. Nämä muutokset ovat syynä siihen, että laajentunut eturauhanen aiheuttaa virtsaamisvaivoja ja vaikeuttaa rakonhallintaa.

Heikentyneet
rakkolihakset

Virtsarakon ympärillä olevat lihakset helpottavat virtsan tyhjentämistä virtsarakosta. Mikäli lantionpohjanlihasten ja sidekudosten heikentymistä kuitenkin tapahtuu, virtsarakkoon voi jäädä vaihtelevia virtsamääriä virtsaamisen jälkeenkin. Tällöin vessassa täytyy käydä usein.

Rakkolihakset heikkenevät iän myötä, mutta myös synnytykset saattavat sitä aiheuttaa. Heikentyneet rakkolihakset voivat olla myös sairauden oire ja syy kannattaakin selvittää.

Virtsarakko-
tulehdus

Virtsarakkotulehdus aiheuttaa usein toistuvan ja äkillisen tarpeen päästä vessaan. Virtsarakkotulehduksessa virtsaaminen voi tuntua polttavalta ja kivuliaalta, ja tulehdus voi aiheuttaa myös virtsankarkailua.

Virtsarakkotulehdukset ovat hengitystieinfektioiden jälkeen toiseksi yleisimpiä infektioita Suomessa. Naisilla virtsarakkotulehdukset ovat varsin yleisiä, miehillä ne yleistyvät vasta vanhemmalla iällä, ja silloin ne usein liittyvät eturauhasen liikakasvuun.

Tyypin 1 tai tyypin 2 diabetes

Diabetes on eräs nopeimmin lisääntyvistä sairauksista Suomessa. Diabetesta tunnetaan useita erilaisia tyyppejä, joita yhdistää pitkäaikaisesti kohonnut verensokeri. Tämä johtuu joko insuliinihormonin puutteesta, sen heikentyneestä vaikutuksesta elimistössä tai näistä molemmista.

Veren sokeripitoisuuden suuretessa elimistössä, seurauksena on virtsanerityksen lisääntyminen. Diabetekseen liittyy lisäsairauksia, jotka kehittyvät hiljalleen vuosien kuluessa. Useimmat niistä johtuvat suurentuneesta veren sokeripitoisuudesta. Diabetesta tulee aina hoitaa.

Virtsaneritystä lisäävät lääkkeet

Useat eri lääkeaineet voivat lisätä virtsan eritystä. Usein tämä on tavoitteenakin, sillä esimerkiksi sydämen vajaatoimintaa hoidetaan nesteenpoistolääkkeillä, diureeteilla. Kun samoja lääkkeitä käytetään esimerkiksi verenpaineen hoidossa, lisääntynyt virtsamäärä voi kuitenkin tällöin olla ei-toivottu sivuvaikutus.

Lisääntyneen virtsan määrän syynä voi myös olla munuaissairaus.