MISTÄ
NOKTURIA
johtuU

Virtsaamisen fysiologiaa

Kehomme koostuu noin 60-prosenttisesti vedestä, mutta vuorokauden aikana menetämme siitä osan hien, uloshengityksen ja virtsan mukana. Päivittäinen juominen on tärkeää nesteen menetyksen korvaamiseksi. Juotavan nesteen määrä riippuu muun muassa henkilön koosta ja aktiivisuudesta päivän aikana. Aikuisen tulisi kuitenkin saada noin kaksi litraa nestettä vuorokauden aikana.

Virtsaaminen on monimutkainen tapahtuma, joka perustuu rakkoa venyttävän virtsamäärän laukaisemaan, tahdosta riippumattomaan refleksiin ja sen tahdonalaiseen säätelyyn. Terve normaalisti nesteitä nauttiva henkilö muodostaa vuorokaudessa virtsaa noin 1–2 litraa. Virtsan eritys on tarpeellista, jotta munuaiset voisivat poistaa kuona-aineita elimistöstämme. Virtsarakon koko on noin puoli litraa, joten tavallisissa oloissa virtsaamisen tarve on noin 3–5 kertaa vuorokaudessa.

Luonnollisin syy lisääntyneeseen virtsaamiseen on tarvetta runsaampi nesteiden nauttiminen. Jos nesteitä ei kuitenkaan vuorokauden aikana nauti normaalia enemmän, tiheävirtsaisuudesta, joka vaivaa yli kahdeksan kertaa vuorokaudessa tai öisin, on syytä käydä keskustelemassa lääkärin kanssa.